Hvad er Rav?

Hvad er Rav?

Rav er ikke en ædelsten, men det betragtes som smykkesten. Den brune og til dels orange "sten" er blandt andet til at finde langs den danske vestkyst. Det hærdede harpiks, som rav kommer fra, har de sidste mange millioner år flyttet sig fra skovbunde til kyster gennem vandet i Europa og ud til resten af verden. 

Historie og myter

Vi skal omkring 35 millioner år tilbage, for at se på ravs begyndelse. Intet rav er fundet, hvor det er blevet dannet. Igennem floder, havet og isen under istiden, har harpiks spredt sig ud til hele verden og blevet dannet til det smukke rav vi kender i dag.

Rav er utroligt healende for din krop og din psyke. Den healer sygdom og nervesystemet, lindrer stress og depression og ikke mindst, så stimulerer den både højre og venstre hjernehalvdel. 

Lokation

Rav kan findes ved flere kyster i Danmark, men især mange har held med at finde rav på vestkysten. Rav stammer fra forskellige steder i Europa. Her blev harpiks dannet i skovområder for over 30 millioner år siden.

Vurdering og pris

Priserne på rav har igennem de sidste par år haft et opsving. Det betyder, at rav er mere værd i dag, end det har været førhen. Selvom rav er relativt sjælden, så har de stadig ikke samme værdi som andre ædelsten eller guld og sølv. Det er muligt at sælge det rav man selv finder på stranden eller andre steder. Der er mange muligheder for at sælge og købe rav i Danmark.

Smykker med Rav

Hos CHANTI har vi er stort og bredt udvalg af smykker med rav. Rav fås i flere forskellige nuancer, som alle er repræsenteret i smykkerne hos os. Det er både muligt at vælge et smykke med en enkelt farve rav, men også smykker med alle nuancer i en.

doubledouble

Oftest stillede spørgsmål om rav

Hvad er rav?

Rav er hærdet harpiks, som kommer fra træer. Det tager flere tusinde år før harpiksen er hærdet nok til at man kan kalde det rav. Fordi rav kommer fra træer, hvor harpiks er dryppet ned i skovbunden, kan man ofte finde rav med forskellige ting indeni. Det kan både være små insekter, blade, jord mv.

Hvad består rav af?

Rav er et naturmateriale som stammer fra nogle træsorter. Rav er forstenet harpiks, som gennem tusinde år, er blevet hærdet nok, til at vi kan kalde det rav.

Er det rav eller plastik?

Der er flere måder at teste om dit rav er ægte. Den første metode er ved at fylde en skål med vand og derefter røre salt i. Hvis dit rav flyder i skålen med saltvand, så er det formentligt ægte rav.

Den anden metode er en smule mere risikabel, da du kan ende med at ødelægge dit ”rav”. Her skal du nemlig varme en del af dit ravstykke op med en lighter. Hvis det har en lugt af dyrenåle eller harpiks, så er dit rav ægte. Men hvis det har en lugt af plastik, så er dit rav desværre ikke ægte – denne metode kan være vanskelig, hvis dit rav er af plastik og det smelter.

Du kan også teste dit rav ved at slå det meget forsigtigt mod fortænderne. Det vil skabe en hul dyb klang, da rav er blødere end normale sten. Andre hårde materialer vil føles ubehagelige mod fortænderne og ikke give en hul og dyb klang, men nærmere end skarp og ubehagelig lyd når den rammer tænderne.

Ravhalskæde

Hvordan ser man om det er ægte rav?

Den nemmeste måde at tjekke om dit rav er ægte, er ved at tilsætte salt i en skål med vand. Saltet skal røres ud, hvorefter du kan lægge dit rav i skålen. Hvis dit ravstykke flyder, så kan du godt regne med, at dit rav er ægte. Saltmængden skal være omkring 16 gram til 1 dl vand.

Hvor finder man rav?

Igennem tiden er harpiks hærdet og blevet transporteret med havet, floder og isen fra istiden, til vidt forskellige steder rundt om i verden. De største forekomster af rav findes i det danske land, langs vestkysten af Jylland og ved de baltiske landes Østersøkyst

Hvad er rav et symbol på?

Rav har mange egenskaber og forbindes med solen, lyset og evigheden. Rav har en helbredende egenskab, og nogle bruger stenen til at fjerne infektioner, astma og maveproblemer. Rav styrker optimismen og er behjælpelig til at finde venner og partnere.

Kan rav tåle vand?

Rav kan generelt godt tåle vand. Dog er det altid en god ide, at tage sine ravsmykker af inden bad, da rav er et blødere materiale og hurtigere kan tage skade.

doubledouble

Hvad er falsk rav?

Der findes meget falsk rav på markedet, og det falske rav varierer afhængigt af, hvilket slags kunstigt materiale, der anvendes. Falsk rav kan være lavet af plastik og glas, som giver det en mere gennemsigtig og kedelig farve.

Er rav en sten?

Rav er hverken en ædelsten eller en sten. Rav er ofte meget lettere end en sten og vejer kun ⅓ af hvad en sten på samme størrelse ville veje . Rav er forstenet og hærdet harpiks, som har flyttet sig  fra skovbunde til kyster rundt i hele verden. 

Er rav et mineral?

Rav er ikke et mineral, men derimod en forstening af harpiks, som gør det til et naturmateriale.

Hvordan kan man se det er rav?

Det er svært at se, om det er rav med det blotte øje. Dog findes der metoder, hvorpå du kan teste om dit rav er ægte. Bank det blidt mod tænderne. Hvis det har en hul og dyb lyd frem for en skinger og ubehagelig lyd, er det højest sandsynligt rav. Du kan også putte dit rav i en skål med vand og salt blandet sammen. Hvis ravstykket flyder, er det formodentligt ægte.

ravøreringe

Kan rav være grønt?

Rav kan godt i sjældne tilfælde have et grønligt skær eller nuance. Grøn rav varierer i farve fra næsten sort og olivengrøn til lysegrøn, og er tit fundet i moser. Dog varierer farven på rav normalt fra vandklar gullig til rødlig brun, og kan også være hvidlig. 

Er rav dansk?

Rav er dannet af harpiks, der er hærdet og forstenet, mens det er blevet transporteret i havet ud til hele verden. Derfor er rav ikke dansk, men nogle af de største forekomster af rav findes langs vestkysten i Danmark. 

Hvad kaldes rav også?

Rav blev i ældre dage kaldt for en halvædelsten, men kaldes i dag for en smykkesten, da rav ikke er en ædelsten. På græsk hedder rav “elektron” og nogle mener, at det derfor også er grunden til, at elektricitet og elektroner har fået deres navne.Historien går på, at da man gned et stykke rav (elektron) mod et fåreskind sås elektricitet for første gang.

Er rav gennemsigtigt?

Rav er ofte uklart pga. luftblære. Dog kan rav varmebehandles, så luftblærerne bliver reduceret og dermed gør ravet mere rødt og klart.

Tjek seneste indlæg!