Hvorfor bliver mine smykker sorte?

Misfarvning af smykker

Når smykker bliver misfarvede, er vi tilbøjelige til at være parate til at smide dem i skraldespanden, da de let kan se beskidte og nussede ud. Det er ikke fordi, at der er noget galt med hverken smykkerne eller ejeren - det er en proces som sker helt naturligt, og det er heldigvis let at rette op på.  

Guld og hvidguld ring

Hvorfor bliver mine smykker sorte? 

Smykker bliver misfarvede, fordi de enten oxiderer, hvilket vil sige, at de reagerer på ilten i luften, eller fordi de kommer i kontakt med kemikalier som svovl, sved m.fl. 

Hvad er oxidering? 

Oxidering er en naturlig reaktion som sker, når et smykke reagerer på oxygen i luften. Dette kan forårsage misfarvning på smykker, som kan fremstå i form af sorte pletter eller rustlignende plamager.  

Hvorfor bliver sølv mørkt? 

Når sølvsmykker bliver sorte, skyldes det, at de oxiderer. Det sker, fordi sølv er et ædelmetal som i dets naturlige proces kan oxidere, hvis det kommer i kontakt med stoffer i luften, sved, eller produkter på huden som cremer, parfumer eller lign.  Det betyder ikke, at smykket er ødelagt, og i de fleste tilfælde kan man heldigvis komme oxideringen til livs ved at rense smykket. 

Kan guld også oxidere? 

Trods sølvsmykker oxiderer lettere end guldsmykker, er det ikke kun sølvsmykker som kan blive misfarvede. Guld er et grundstof, og det kan derfor ikke i sig selv oxidere eller ændre farve. Årsagen til at guldsmykker bliver misfarvet er, at guld opblandes med andre metaller for at opnå den ønskede legering, så guldet kan formes. Det er altså ikke guldet, men disse metaller der opblandes med, som er årsag til at guldsmykker oxiderer.  

Zirkon ring

Hvordan forhindrer jeg, at mine smykker bliver sorte? 

Brug af smykker 

Smykker skal behandles med kærlighed, hvis man ønsker at forlænge deres levetid. Nedenfor har vi lavet en oversigt over en række af de vigtigste tiltag at tage, hvis man ønsker at bevare sine smykkers shine.  

Opbevaring af smykker 

Det er en god ide at opbevare smykker i smykkeskrin eller stof-/plastposer. Man kan også have sine smykker hængende på smykkestativ - her er det dog vigtigt, at smykkerne hænger med god afstand, så de ikke ridser hinanden. Alternativt kan man også opbevare sine smykker i en glasboks. Fælles for opbevaringsmulighederne er, at smykkerne helst skal ligge eller hænge hver for sig, så de ikke ridser hinanden.  

Smykker i smykkeskrin

Vand 

Det er vigtigt, at man tager sine smykker af, før man vasker hænder, bader, vasker op mv, da smykker ikke er glade for vand.  

Sved 

Ligeledes skal man tage sine smykker af før man dyrker sport og sover, da kroppen sveder meget, og sveden ikke kan fordampe under smykket. Derfor oplever mange at være sorte på huden hvor et smykke har siddet, fordi sveden fremskynder oxideringen af smykket.  

Fugt 

Det er en skidt ide at opbevare sine smykker på badeværelset, da der ofte er meget fugtigt, hvilket smykkerne ikke kan lide. Afhold derfor dine smykker fra at blive opbevaret fugtige steder. 

Kemikalier 

Det er en generel tommelfingerregel, at man skal undgå at få sine smykker i kontakt med nogen former for kemikalier, såsom cremer, parfumer og andet. 

doubledouble

Hvad kan misfarve sølv? 

Når sølv udsættes for ilt og andre gasarter, sker der med tiden en naturlig oxidering af overfladen på smykket, hvilket kan give mørke plamager eller rustlignende pletter.  

Sølv kan også misfarves af produkter som indeholder svovl. Det gælder salt, uld, parfume, eddike og mange flere. Rengøringsmidler og klorvand kan ligeledes misfarve sølv. Heldigvis er misfarvningen let at komme til livs. 

Hvad kan misfarve guld? 

Guld er et grundstof, og det kan derfor ikke i sig selv oxidere eller ændre farve. Årsagen til at guldsmykker bliver misfarvet er, at guld opblandes med andre metaller for at opnå den ønskede legering, så guldet kan formes. Det er altså ikke guldet, men disse metaller der opblandes med, som er årsag til at guldsmykker kan oxidere. Det sker som oftest kun med smykker i 8 karat guld, da procentdelen af guld i et smykke stiger, jo højere karat smykket er. 8 karat guldsmykker kan nogle gange blive lidt rødlige med tiden. Det skyldes ofte kroppens syre og sved, som over tid kan påvirke farven i guldet. Derudover kan klorin og blegemidler misfarve guld.  

Hjerte infinity smykker

Hvordan renser jeg mine smykker, hvis de er blevet sorte? 

Der findes forskellige måder at rense smykker på. Det er altid godt at starte med at pudse smykket med en pudseklud.  

Sådan renser du sølvsmykker 

Du kan rense dine sølvsmykker ved at lægge dem i blød i varmt sæbevand, børste dem med en ren tandbørste, og herefter tørre smykkerne grundigt af med en tør pudseklud.  

Sådan renser du guldsmykker 

Du kan rense dine guldsmykker ved at lægge dem i blød i varmt sæbevand, børste dem med en ren tandbørste, og herefter tørre smykkerne grundigt af med en tør pudseklud.  

Sådan renser du forgyldte smykker 

Er dine smykker belagt, kan det ikke undgås, at denne belægning med tiden vil blive slidt mere eller mindre af. Hvis man passer godt på sine forgyldte smykker og rengør dem med en tør og blød pudseklud ofte, er det dog muligt at forlænge belægningens levetid væsentligt. 

Perle kæder

Sådan renser du perlesmykker 

Perler skal behandles nænsomt, da de er meget modtagelige over for skidt og snavs. Perler skal rengøres med en tør og blød pudseklud, og dette holder snavset for døren. 

Sådan renser du smykker med sten 

Smykker med ædelsten kan rengøres med varmt vand og opvaskemiddel. Herefter skal smykkerne børstes med en blød og ren tandbørste, og til sidst tørres af med en blød og tør klud.  

Huskeregel: 

Undgå at lægge dine smykker i bunker, da oxiderede smykker kan ‘angribe’ de andre smykker. 

Tjek seneste indlæg!