Rensning af smykker

Rensning af smykker

Rensning og pudsning af smykker

Er du også træt af at se dine smukke smykker blive ødelagt af skidt og snavs? Så er du kommet til det rette sted. Hos CHANTI går vi nemlig meget op i at sælge smykker af høj kvalitet, og vores ønske er, at du vil kunne få glæde af dem i mange år. Hvis du ønsker, at dine smykker skal holde længere, skal de bruges med omtanke. Men en gang imellem kommer man altså ud for, at smykkerne snavses til, specielt hvis de bruges hver dag. Der er dog håb forude, da du kan rense og rengøre dine smykker derhjemme helt selv.

 guld creoler med diamanter

Når du bruger dine guldsmykker, mister de ædle metaller deres glans: overfladen bliver kedelig, og mikropartikler af snavs sætter sig i de små sprækker på smykket. For at få dine smykker til at se smukke og glansfulde ud igen, skal du vide, hvordan du kan rengør dine smykker derhjemme. Du kan spørge om hjælp hos et smykkeværksted, hvor rensningen udføres af specialister. Dette kan dog være både dyrt, ventetiden kan være lang. Afhængigt af hvilke smykker du ønsker at få renset, kan du derfor overveje at rense dem derhjemme. Smykker skal renses jævnligt, specielt hvis de bruges hver dag.  

sølv ørestikker med perler

Hvordan renser man sine smykker? 

Det er en god idé at undersøge smykket inden du begynder rensningen, f.eks. hvilket ædelmetal, og procentdel af dette ædelmetal, som smykket er lavet af.

Dette kan hjælpe dig med at vælge det rigtige rensningsmiddel, som skal bruges til netop dét smykke du ønsker renset. Du skal også være opmærksom på, om dele af smykket er lavet af et andet ædelmetal, eller om smykket har sten eller perler. Dette kan påvirke måden smykket skal renses på, da hvert materiale kræver forskellige midler til rensning. Som hovedregel kan de fleste ædelmetaller renses med lidt sæbevand.

 doubledouble

 

I tilfælde af at en eller flere af dine smykker er blevet beskidte, kan du med fordel rense dem med en ultralydsrenser. Denne behandling slider ikke på smykkerne, og selv de mest utilgængelige kroge i smykket frigøres for fedt og snavs. Ultralydsrens må dog ikke bruges på ubehandlede eller porøse ædelsten som perler, smaragder og opaler. Du kan få renset dine smykker med en ultralydsrenser renser hos din lokale guldsmed, eller du kan købe en selv. En ultralydsrenser kan også bruges til briller, barbermaskiner og meget andet, og er derfor en god investering til en overkommelig pris. Hvis ikke du ejer en ultralydsrenser, eller vil spendere penge på rensning, kan du rense dine smykker med en mild hjemmelavet sæbeopløsning.

Diamant hjerte ørestikker

Guide til rens af smykker

Står du og mangler en præcis guide til hvordan du plejer og renser dine smykker bedst muligt? 

Dette gør du ved at:

-Lægge smykkerne i en blanding af lunkent vand og helt almindeligt opvaskemiddel. Lad gerne smykkerne ligge natten over.

-Dernæst kan du med en ny og blød tandbørste forsigtigt rense smykkerne.

-Skyl derefter smykkerne i koldt vand.

-Tør smykkerne med en blød pudseklud eller en helt almindelig universalklud.

-For at få smykkerne til at skinne igen kan du også bruge en rigtig smykkepudseklud.

Forgyldte og rhodinerede smykker er belagt med en tynd overflade af guld eller rhodinering, og det er derfor vigtigt, at de behandles ekstra nænsomt. Tør derfor kun af med en klud, og undgå at bruge pudsecreme med slibemidler i, da dette kan ødelægge smykket.

double double

Rensning af sølvsmykker

Sølvsmykker er spektakulære, moderigtige, stilfulde og praktiske smykker, som desværre ofte kan blive mørke eller miste deres glans og dermed deres flotte udseende. Sølvsmykker kan oxidere, og syren fra sved samt visse typer af medicin og varme perioder kan gøre smykkerne sorte. Rengør derfor jævnligt smykkerne, og puds dem med en pudseklud.

 

Alle smykker kan renses, men der findes adskillige produkter som specifikt renser sølvsmykker, så de kan skinne igen. Du kan flere steder købe sølvrens og pudseklude specielt udviklet til sølvsmykker. Derudover kan du investere i nogle servietter til sølv og ædelmetaller. Der findes dog også andre metoder, hvorpå du kan rense dine sølvsmykker derhjemme - men ikke hvis de er besat med ædelsten. Alt du skal bruge er sølvpapir, en smule salt og kogende vand. Form nogle små kugler af sølvpapir og kom dem i en lille skål med kogende vand. Tilføj en smule salt og selvfølgelig dine sølvsmykker. Lad smykkerne ligge i skålen i et par minutter og vupti - så er dine sølvsmykker piftet op. Derudover kan du også fugte et stykke uldstof med ammoniak og tørre sølvsmykket af. Rens det så med en pudseklud, for at få det sidste finish. 

diamantring i guld

 

Rensning af forgyldte 

Der er visse smykker, hvor man skal være ekstra forsigtig, når man renser dem. Hvordan du renser dine smykker, er afgørende for smykkernes levetid. Hvis du skal rengøre forgyldte smykker, kan man bruge lidt lunkent vand på en blød klud. Forsøg ikke at rense dine forgyldte smykker for voldsomt og ikke alt for ofte! 

 

Smykker med perler

På samme måde skal man være forsigtig, når man renser sine smykker med perler. Rens forsigtigt med en fugtig klud, så vil skidt og snavns løsne sig fra perlen. På samme måde skal man være forsigtig, når man renser sine smykker med perler. Rens forsigtigt med en fugtig klud, så vil skidt og snavns løsne sig fra perlen. Hvis du passer på dine perlesmykker og tager dem af når du eksempelvis er i bad, så er du sikret et tidsløst smykke til din kollektion. 

 

Rensning af guldsmykker

Oplever du, at dine guldsmykker bliver matte og grå? Så skyldes det, at dét sølv, som er blandet med guldet oxiderer. Ønsker du at få dine guldsmykker til at skinne igen, kan du både bruge en ultralydsrenser eller den hjemmelavede sæbeopblanding til at rense dem. Er dine smykker derimod forgyldt, skal du være ekstra nænsom og undgå kemikalier, da det kan slide på smykkets belægning og i værste tilfælde helt fjerne den. Brug derfor lunkent vand og en ren og blød tandbørste til forsigtigt at rense smykket. Guldbelagte smykker mister deres glans over tid, og det kan derfor også være en god idé at få din lokale guldsmed til at kigge på dem, og evt. få dem genforgyldt.

safir øreringe i 9 karat guld

Rensning af andre metaller

De fleste metaller som sølv, stål, aluminium og titanium rengøres bedst ved, at lægges i blød i sæbevand et par minutter. Brug derefter en blød tandbørste til let at skrubbe dem, og tør dem til sidst af med en blød klud. Du kan eventuelt bruge en rigtig smykkepudseklud bagefter, for virkelig at give smykkerne deres glans igen.

Rensning af diamantsmykker

Diamanter er det hårdeste naturlige stof på jorden. Det kan skære enhver form for sten eller metal, og ku diamanter kan skære diamanter. Faktisk skal den opvarmes til mellem 700-900 grader celsius for at brænde en diamant. Alligevel kan aflejret olie fra huden få snavs til at samle sig, og få denne næsten uforgængelige ædelsten til hurtigt at miste sin funklende appel. Så hvordan kan du få din diamant til at se bedst ud? Her er nogle tips til, hvordan du holder din diamant strålende.

doubledouble

 

Når en diamant håndteres, klæber olierne fra dine fingre til diamantens overflade og påvirker dens glans og ild. Diamantsmykker skal derfor renses jævnligt, hvis lyset skal brydes optimalt i stenen. Smykker med diamanter og ædelsten skal renses på bagsiden, da skidt og snavs kan reducere glansen betydeligt, og her er en blød tandbørste også et godt remedie til rensning. 

En simpel plan for at få dine diamantsmykker til at se smukke ud, er at lægge dem i blød i en skånsom affedtningsløsning, såsom vand med et par dråber mildt opvaskemiddel, en eller to gange om ugen. Når du har fjernet diamanten fra rengøringsopløsningen, skal du bruge en blød, ren tandbørste til at fjerne eventuelt resterende snavs. Tandbørsten skal være ny og udelukkende forbeholdt rengøring af dine smykker. Brug den til at rengøre svært tilgængelige steder såsom bagsiden af diamanten, som har tendens til at samle mest olie og snavs. Skrøbelige spændingsindstillinger, hvor diamanten holdes på plads ved tryk fra skaftet, bør ikke skrubbes kraftigt, så vær forsigtig med tandbørsten. Diamanter er vandafvisende, men ved at puste vandet væk fra ringen, forhindrer du, at kalk fra vandet sætter sig på diamanten. Tør derefter dine diamantsmykker med en blød og fnugfri klud. Det tager ikke lang tid, men du vil se en tydelig forandring, hver gang du gør det.

Klorblegemiddel eller slibemidler såsom rengøringsmidler til husholdninger eller tandpasta, bør aldrig bruges ved rengøring af diamantsmykker eller generelt smykker med sten. Kemikalier som klor kan beskadige nogle af de metaller, der er brugt til at legere guld til diamantindstillinger, og slibemidler kan ridse guld og andre metaller.

doubledouble

Rensning, vedligeholdelse og opbevaring af manchetknapper

Manchetknapper slides på lige fod med andre smykker, og de kræver derfor ordentlig opbevaring, rengøring og vedligeholdelse. Det er nemmest at rense manchetknapper ved at sende dem til rens hos en guldsmed, men det kan også gøres derhjemme med en blødhåret tandbørste, et mildt opvaskemiddel og en bomuldsklud. For at få manchetknapperne til at skinne igen, kan du med fordel bruge en vatpind dyppet i brintoverilte til let at pudse dem. Når du har renset og pudset dine manchetknapper, skal de helst opbevares i smykkeskrin, manchetknapæske eller lignende for at undgå sollys og luft, så de ikke oxiderer eller får misfarvning. Manchetknapper skal ideelt opbevares i separate rum i eksempelvis et smykkeskrin, så de ikke ridses ved kontakt med andre smykker.

 

Opbevaring af smykker

Hvordan du opbevarer dine smykker, har stor betydning for, hvor godt de holder sig smukke og skinnende. Hold dine ædelsten og metaller ude af badeværelset, eller andre steder, hvor der er store temperatursvingninger. Fine smykker skal opbevares ved stuetemperatur, væk fra direkte sollys, og ideelt set et sted med lav luftfugtighed for at undgå at plette sølv. Opbevar derfor dine smykker trygt og mørkt, for at undgå sollys og stoffer som kan skade smykkerne. Det mest ideelle er at opbevare dem i smykkeæsker, tæt lukkede stofposer og i et smykkeskrin og opbevar dine smykker seperat. På den måde ridser smykkerne sig ikke på hinanden, og du undgår, at de får sollys og luft. Find vores helt egne smykkeskrin her.

doubledouble

 

Opbevaring af perler

Mange siger, at perler bliver smukkere af at blive brugt, og det er også helt rigtigt. Fedt og varme fra huden kan give perlerne liv, og hvis ikke de bruges, bliver de matte og kedelige. Dog skal man stadig huske at tage hånd om sine perlesmykker, da flere forskellige ting kan få dem til at miste deres glans.

Først og fremmest er det vigtigt ikke at opbevare perler i lufttætte poser som plastikposer, da perler er et naturprodukt som skal kunne ”ånde” for at bevare deres glans.

Derudover bør man undgå at ens perlesmykker kommer i kontakt med kosmetiske produkter, rengøringsmidler og for meget vand. Selvom de er dannet i havet, kan vand stadig skade perlen, hvis den kommer i kontakt med det hver dag. Ligesom med andre smykker er det derfor en god ide at tage perlesmykkerne af inden man går i bad. Hvis man vil rengøre sine perlesmykker, skal man dog bruge en smule lunkent vand til at skylle dem, hvorefter de tørres og poleres med en blød klud.

Vedligeholdelse

Du har ikke brug for dine smykker når du sover, går i bad og dyrker sport, og det giver dem unødvendigt slid. Kemikalier i forbindelse med badning og rengøring kan være skadelige, og da vi udskiller tungmetaller gennem sved, kan det også påvirke smykkerne. Der er en del ting du skal undgå at udsætte dine smykker for, hvis du ønsker at beholde og holde dine smykker flotte i mange år. 

Undgå kontakt med makeup, parfume, hårlak, cremer og lignende. De vil gøre dine smykker matte eller mørke, så vent med at tage smykkerne på, indtil produkterne er tørret helt. Du kan desuden med fordel tage dine ringe af inden håndvask, da sæbe kan påvirke glansen.

Tag derfor smykkerne af, når du: dyrker sport, sover, går i bad, bader i havet, gør rent med rengøringsidler, arbejder i haven, påfører makeup, parfume mv.  

Mest stillede spørgsmål om rensning af smykker 

Hvordan renser jeg mine smykker?

Du kan nemt få dine smykker rene og pæne igen ved brug af få ting vi alle har derhjemme. Du skal bruge lunkent vand, opvaskemiddel, en ren tandbørste og til sidst en pudseklud. Smykket skal i en skål med lunkent vand og en smule opvaskemiddel. Herefter børster du blidt smykket med tandbørsten, og til sidst kan du pudse smykket så det er helt rent og blankt igen.

Hvordan rengøres smykker?

Vi kender alle det med, at vores smykker nogle gange kan se meget trætte og slidte ud, hvis ikke de er blevet renset længe. Men det er faktisk ikke så vanskeligt, at få vores smykker til at se ud som nye. Med lunkent vand, opvaskemiddel og en blød tandbørste, kan vi få glansen frem i vores trætte smykker. Vand og opvaskemiddel skal i en en skål og blandes sammen. Så skal smykket eller smykkerne ned i blandingen i et par minutter, og så er dine smykker så gode som nye.

Hvordan rengøres guldsmykker?

Det er på få minutter muligt at få rengjort vores guldsmykker, så de ser helt nye ud. En blanding af lunkent vand og opvaskemiddel er vejen frem. Smykkerne skal kort ligge i blandingen, og hvis alt snavns endnu ikke er væk, kan du blidt børste smykket med en blød tandbørste.

Hvordan renses en guldkæde?

Når din guldkæde skal blive pæn igen, er den nemmeste løsning at lægge et stykke sølvpapir med den blanke side opad i en skål. Derefter skal der en smule sulfo i skålen og kogende vand kan hældes over. Herefter kan kæden kort komme i vandet. Pas på du ikke brænder fingrene når du skal have kæden op igen.

forgyldte smykker

Hvordan renser man gamle guldsmykker?

Hvis dine guldsmykker har fået et mere mat og mørkt udtryk, kan du ved nemme metoder få dem fine igen. Der skal ikke andet til end lunkent vand, opvaskemiddel og en pudseklud.

Hvordan får man guld blankt?

Hvis dine guldsmykker har mistet deres glans, kan du nemt få dem til at se ud som nye med denne simple metode. Lunkent vand, bagepulver og opvaskemiddel blandes sammen i en skål, hvorefter du kan lægge guldsmykket ned. Efter få minutter kan du blidt bruge en tandbørste til at fjerne det sidste snavs der skulle være tilbage.

Hvordan pudser man guldbelagte smykker?

Guldbelagte smykker er overfladebehandlet, og farven er derfor meget skrøbelig. For at holde bedst på farven men sammentidig opnå den flotte glans, kan du nemt pudse smykket med en klud.

Hvordan renser jeg mine guldsmykker?

Alle smykker bliver efterhånden en smule trætte og kedelige at se på, men med få steps, kan du få glansen tilbage. I en skål skal der lunkent til varmt vand og en smule opvaskemiddel i. Efterfølgende kan du i et par minutter lade dine smykker ligge i blandingen, og så har dine smykker fået deres glans tilbage.

Forgyldt armbånd

Hvordan rengøres sølvsmykker?

Hvis dine sølvsmykker trænger til en opfriskning, kan du lægge sølvpapir i en skål, med en håndfuld salt i. Derefter hælder du kogende vand i skålen, og lægger smykket i blandingen i kort tid inden du kan tage smykket op og skylle det under koldt vand. Når smykket er tørt, skal det pudses for at få sin glans tilbage.

Hvordan får man sine smykker sølv igen?

Hvis vi bruger vores sølvsmykker meget, vil de ofte blive en smule misfarvet grundet sved på huden som påvirker sølvet. For at fjerne disse misfarvninger skal du have fat i sølvpapir, salt og varmt vand. Det hele skal sammen ned i en skål eller et fad sammen med smykket i nogle minutter, og så er det rent igen.

Hvordan fjerner man sorte pletter på sølvsmykker?

Alle os med sølvsmykker kan nikke genkendende til, at vores smykker bliver sorte og misfarvet. Det er blandt andet oxygen og sved, som påvirker sølvet og giver pletter. Det er dog heldigvis nemt, at få det flotte udtryk på smykkerne tilbage. Sølvpapir i en skål, groft salt på toppen og kogende vand udover. Så kan smykket blive lagt i blandingen i et par minutter, og så er dine smykker rene og pæne igen, uden pletter.

Hvordan fjerner man oxidering på sølv?

Når sølvsmykker og sølvtøj får mørke pletter, er det fordi sølvet blandt andet reagerer på oxygen. Det kan være rigtig irriterende, at sølvet bliver misfarvet, men der er en nem løsning på dette problem. Vi har alle vand, salt og sølvpapir derhjemme, og mere skal der faktisk ikke til. Disse ting skal sammen i en skål, og så skal smykket også i. Efter skal det tørres af og eventuelt pudses med en klud.

Bali creoler i sølv

Hvordan får man sølv til at skinne igen?

De fleste har nok hørt om diverse sølvrens, som man kan bruge til at pudse sine sølvsmykker og sølvtøj. Men der er faktisk en meget nemmere og billigere måde, at få sølv til at skinne på. Ved at putte sølvpapir, salt og varmt vand i en skål har man lavet en blanding som er lige så effektiv som sølvrens. Smykkerne skal kort i blandingen og dernæst tørres og pudses med en klud efter.

Hvad kan man pudse sølv med?

Hvis dine sølvsmykker er begyndt at blive misfarvet og sorte, kan du på få minutter give dem et helt nyt og frisk udtryk. Hvis du lægger et stykke sølvpapir ned i en skål og drysser en håndfuld groft salt udover, har du basen for dét der kan redde dine smykker. Ud over blandingen hælder du kogende vand og dernæst skal smykket ned i. Efter få minutter skal smykket op og under den kolde hane, så smykket ikke er for vamt når du med en pudseklud kan fjerne det sidste snavs.

Hvordan pudser man sølv?

Det er ikke kun sølvrens, som kan få dine smykker til at skinne som aldrig før. Sølvpapir, salt og kogende vand skal i en skål med dine smykker. Efter få minutter er de rene og fine igen.

Hvordan gør jeg mine sølvsmykker rene?

Med få simple ting og en guide på 5 trin, kan du få dine sølvsmykker rene igen.

1. Tag en skål eller et fad og læg en smule sølvpapir på bunden.

2. I skålen skal der en håndfuld salt udover sølvpapiret.

3. Det kogende vand skal hældes ned i skålen eller fadet.

4. Smykkerne kan lægges ned i blandingen i få minutter.

5. Smykkerne skal skyldes med koldt vand og eventuelt pudses helt rene med en klud.

Sølv armbånd med sten

Hvordan får jeg mit sølvtøj pænt?

Glem alt om at stå med en pudseklud og sølvrens for at få dit sølvtøj rent igen. Med denne metode er du fri for at gnide på dit sølvtøj i flere timer. I en skål skal der lægges sølvpapir i bunden og dernæst tilsættes der 2 spiseskefulde bagepulver og 2 spiseskeulde salt. Så hældes der kogende vand udover, og det blandes rundt inden sølvet bliver lagt i. Alt efter hvor fint og skrøbeligt dit sølvtøj er, kan du tilpasse tiden i vandet. Dog anbefaler vi ikke, at det ligger der i mere end 30 minutter af gangen.

Hvad kan man rense sølv med?

Den nemmeste måde at rense sine sølvsmykker, er ved at lave en blanding af varmt vand, salt og et stykke sølvpapir i en skål, hvor smykket kan ligge i nogle minutter. Efterfølgende kan det tages op, de sidste pletter kan fjernes med en pudseklud.

Hvordan renser man sølvkæder?

Vores sølvkæder kan nemt blive snavsede, grålige og miste deres glans når vi bruger dem. Denne process vil ske igen og igen, men vi kan holde vores smykker smukke ved at lægge dem i en saltblanding. Salt, sølvpapir og varmt vand skal blandes sammen i en skål hvorefter smykket kan lægges i, i et par minutter, inden det skal op igen og pudses med en klud.

Hvordan opbevarer man sine smykker?

For at holde på dine smykkers kvalitet, er den bedste måde at opbevare dine smykker på, ved at have dem i smykkeæsker eller et smykkeskrin. Dine smykker undgår hermed at få for meget sollys og luft. Det mest ideele vil også være, at dine smykker bliver opbevaret hver for sig, så du også undgår ridser.

Smykkeskrin og æsker

Hvor længe holder forgyldte smykker?

Holdbarheden på forgyldte smykker er meget svingene, og det kommer mest af alt an på, hvor meget du bruger dem og hvor godt du passer på dem. Ved at opbevare dem godt, tage dem af når du dyrker sport, sover og bader vil du kunne forlænge holdbarheden. Dog er forgyldte smykker overfladebehandlet, og derfor kan man ikke undgå, at farven med tiden vil blive ridset af.

Hvordan opbevarer man sølvsmykker?

Du kan sikre dig, at dine smykker har en lang levetid ved at passe godt på dem. Når du ikke bruger dine smykker, vil det være en god ide at have dem liggende i en smykkeæske eller et smykkeskrin, så de kan ligge mørkt og undgå ridser.

Hvordan opbevarer man guldsmykker?

Dine smykker har glæde af at lægge mørkt og lufttæt. En smykkeskrin eller en smykkeæske vil være ideelt til at forlænge holdbarheden på dine smykker og sikre sig, at kvaliteten forbliver god. 

Hvad skal jeg undgå at udsætte mine smykker for?

Først og fremmest kan du forlænge dine smykkers levetid, hvis du passer godt på dine smykker og har en rutine til at pleje dine smykker. Derudover kan du undgå at dine smykker bliver udsat for ting såsom sved, for meget vand, parfume mv. 

Du kan med fordel tage dine smykker af når du: dyrker sport, sover, går i bad, bader i havet, gør rent med rengøringsidler, arbejder i haven, påfører makeup, parfume og lignende ting der kan slide på ens smykker. 

Husker du at rengøre dine smykker og skåner dem for diverse, så kan du være sikker på, at dine smykker vil holde sig flotte i mange år. Dette gælder både guld smykker, smykker med ædelsten og sølv smykker. 

Tjek vores smykker!

 

Tjek seneste indlæg!