Nikkel i smykker

Nikkel i smykker

Hvad er nikkel?

Nikkel er et sølvfarvet metal som naturligt forekommer i fødevarer og bruges til metalprodukter, for at bevare metallets farve. I lang tid blev nikkel også brugt i smykker, men man fandt ud af, at det kunne forårsage allergiske reaktioner, hvis man før havde været i kontakt med større mængder nikkel. Da mange af de ting vi kommer i kontakt med i løbet af hverdagen indeholder nikkel, er der derfor sandsynlighed for, at du kan opleve en allergisk reaktion, hvis dine smykker skulle indeholde nikkel. Nikkelallergi varer resten af livet, hvis du først har fået det. Cirka 10 procent af unge kvinder har kontaktallergi over for nikkel. Allergien kan give udslæt eller eksem. Det kan ske, hvis du som allergiker kommer i kontakt med nikkel i for eksempel smykker.

Morganit ringe

Lovgivning

I Danmark har frigivelsen af nikkel været lovreguleret siden 1990, og hele EU tilsluttede sig lovregulering af nikkelfrigivelse i 2001. I Danmark er producenter og miljøministeriet derfor underlagt lovgivning som anfører, at det ikke er tilladt at importere eller sælge produkter, der er beregnet til at komme i langvarig og direkte kontakt med huden, som frigiver mere end 0,5 mikrogram nikkel/cm2/uge. Reglerne for piercinger og ørestikker er, at de ikke må frigive mere end 0,2 mikrogram nikkel/cm2/uge. Dog bruger man ikke længere nikkel direkte i smykker i EU, da man har udviklet guld og sølv således, at det ikke længere behøves. Man sporer derfor efterhånden 0,0 mikrogram nikkel i sølv-, guld- og forgyldte smykker, men der kan dog opstå udsving, hvor smykkerne indeholder minimale mængder nikkel. Hvidguld er dog et metal, hvori nikkel kan spores, men det er sjældent over 0,1 mikrogram, og en allergisk reaktion vil være meget usædvanlig. Hvis du ved, at du er allergisk overfor nikkel, er det derfor bedst at holde sig til guld og sølv i stedet for hvidguld. Dette er dog kun, hvis du er meget allergisk over for nikkel.

doubledouble

 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Nikkel er ikke noget du behøver være bange for, medmindre du med sikkerhed ved, at din hud reagerer slemt på metallet. Hvis dette er tilfældet, eller man blot er usikker, kan det være en god ide at holde sig til titanium ure og guld- og sølvsmykker. Du kan også sagtens være allergisk overfor nikkel uden at opleve en reaktion på metallet, hvis det overholder EU-lovgivningen. Derimod er det vigtigt at være opmærksom, når man køber billige smykker eller smykker uden for EU, da mange lande ikke er underlagt en lige så stram lovgivning mht. nikkel. Hvis du er i tvivl om hvorvidt et smykke indeholder nikkel, kan du købe en nikkeltest på apoteket, og dermed undgå risikoen for at udvikle unødvendig nikkelallergi, såfremt smykket altså indeholder nikkel. Du kan også altid spørge forhandleren om smykket er nikkelfrit, og bede dem fremvise dokumentation for det. Det vil derfor altid være en dårlig idé at købe smykker fra nogle, som ikke har forstand på deres produkter og deres indhold, samt den pågældende lovgivning for disse.

Ring i 9 karat guld

Hos CHANTI er alle vores smykker og ure nikkelfrie, og du kan derfor trygt handle hos os, selv hvis du har nikkelallergi.

Spørgsmål om nikkel

Hvad er nikkelfri smykker?

Nikkelfrie smykker indeholder ikke det sølvfarvede metal nikkel. Nikkel blev i lang tid brugt i smykker, inden man fandt ud af, at nikkel kunne give allergiske reaktioner. Frigivelsen af nikkel blev i 1990 lovreguleret i Danmark. Denne lov betyder at det ikke er tilladt at sælge og/eller importere produkter med nikkel, der enten skal i direkte eller langvarig kontakt med huden. Denne lov gælder især for smykker, som oftest er i tæt kontakt med huden over lange perioder. Alle CHANTI's smykker nikkelfrie, så du kan trygt købe et smykke hos os. 

Er der nikkel i sterlingsølv?

Der er ikke nikkel i .925 sterlingsølv.

Hvilke smykker indeholder nikkel?

Det er ikke sådan at bestemte typer smykker indeholder mere nikkel end andre. Nikkel er en type af metal, som førhen har været meget brugt af smykkeproducenter. I EU sporer man typisk 0,0 mikrogram nikkel i guld-, forgyldte- og sølvsmykker. Der kan dog forekomme enkelte udsving, hvor der kan spores nikkel i minimale mængder. Det metal, hvor der oftere kan spores nikkel i er hvidguld.

Er der nikkel i 14 karat guld?

For blande 24 karat guld ned til 14 karat, bliver der tilført forskellige typer af materialer. Et af de materialer er en minimal andel af nikkel. Denne andel er heldigvis så lille, at den ikke kan fremkalde nikkelallergi og derfor bliver den ofte anset som nikkelfri.

Hvordan finder man ud af om der er nikkel i smykker?

For at finde ud af, om der er nikkel i smykker kan du via apoteket købe en nikkeltest. Den vil kunne fortælle dig, om der frigives nikkel i den metalgenstand du undersøger.

Hvor stort indhold af nikkel tillades før materialet er omfattet af foranstaltningen?

Den danske lovgivning gør, at det ikke er tilladt at sælge og/eller importere metalgenstande, der skal i direkte eller langvarig kontakt med huden, som frigiver over 0,5 mg nikkel/cm2/ugen. For piercinger og øreringe er det 0,2 mg nikkel/cm2/ugen.

doubledouble

Hvor meget nikkel må der være i smykker?

Frigivelsen af nikkel blev tilbage i 1990 lovreguleret således at det kun er tilladt at importere eller sælge produkter, der er beregnet til kontakt med huden, som frigiver mindre end 0,5 mg nikkel/cm2/ugen. Fore piercinger og øreringe må frigivelsen maksimalt ligge på 0,2 mg nikkel/cm2/ugen. Hermed sørger man for, at undgå nikkelallergi bedst muligt.

Hvordan ved man om der er nikkel i øreringe?

Man kan teste sine smykker for nikkel, ved at købe en nikkeltest på apoteket.

Er der nikkel i øreringe?

Øreringe fra Danmark er underlagt en lovgivning som gør, at det ikke er muligt at sælge og importere øreringe og piercinger som frigiver over 0,2 mg nikkel/cm2/ugen. 

Er der nikkel i guld øreringe?

For at 24 karat guld kan bruges til smykker, blander man det med forskellige metaller og hermed får man skabt blandt andet 14 karat, 8 karat guld mm. Guldet bliver blandet op med en lille mængde nikkel. Mængden er meget minimal, og vil ikke fremprovokere allergiske reaktioner.

Er der nikkel i rødguld?

Rødguld er lavet af en blanding af guld og kobber. Da 24 karat guld er blødt, bliver det blandet op med andre metaller, for at kunne bruges til blandt andet smykker. Derfor er der en minimal mængde nikkel i rødguld. Mængden er heldigvis så lille, at den ikke vil fremkalde allergi.

Er nikkel forbudt i Danmark?

Tilbage i 1990 opstod en lov og frigivelse af nikkel. Loven betyder, at det ikke er tilladt at sælge eller importere produkter beregnet til tæt kontakt med huden som frigiver mere end 0,5 mikrogram nikkel/cm2/uge.

Tjek vores smykker!

Tjek seneste indlæg!