Find din fødselssten

Find din fødselssten

Fødselssten

Fødselssten er blevet meget populære for gavegivere og ædelstenselskere grundet deres funklende og farverige skønhed, og ikke mindst deres personlige og sentimentale værdi. Efter moderne tradition findes der 1-3 ædelsten, som hver især repræsenterer en fødselsmåned på året. Fødselssten kan pryde både ringe, armbånd, halskæder og øreringe, så der er noget for enhver smag. Ved du, hvorfor denne tradition findes, og hvordan den begyndte? I denne artikel vil vi uddybe oprindelsen af fødselssten og gøre dig klogere på symbolikken bag netop din fødselssten.

Oprindelsen af fødselsstenen – en historie fra bibelske tider

Oprindelsen af denne tradition kan spores helt tilbage til bibelske tider, hvor man har fundet referencer til fødselssten i Anden Mosebog, i det gamle testamente. Her beskrives det, at Moses’ bror, Aron, bar en brystplade prydet med 12 forskellige sten, som hver repræsenterede en af de 12 stammer i Israel. Det siges, at disse sten besad store kræfter, og at de kunne fortælle folk deres skæbne.

Ifølge oversættelser fra det første århundrede, bestod den første række på brystpladen af karneol, chrysolite og beryl. Den anden række bestod af jacint, agat og ametyst, og den tredje og sidste række bestod af topaz, onyx og jaspis. Navngivningen af disse mineraler afhang på denne tid af stenenes farve fremfor deres kemiske komposition, hvilket gør det sværere at bestemme, hvilke sten der faktisk blev brugt.

Først 500 år efter Arons brystplade var beskrevet i Anden Mosebog, fandt man en sammenhæng mellem de 12 ædelsten og månederne på året. I det femte århundrede begyndte historikeren, St. Jerome, at opfordre kristne til at bruge disse sten. Dette blev grundlaget for en tradition som skulle holde i flere århundreder, hvor mennesker bar alle 12 sten i bælter og armbånd. Den moderne tradition med at bære, kun sin egen fødselssten, begyndte først i det 16. århundrede, og stammer formentlig enten Tyskland eller Polen. Traditionen med fødselssten findes også i hinduistiske traditioner, hvilket højst sandsynligt har inspireret vesten.

hjerte vedhæng

Moderne traditioner

På trods af, at fødselssten var blevet en international trend med rødder i en århundredelang praksis, var der ingen oprigtig konsensus om listen af fødselssten. Derfor samledes National Association of Jewelers i USA i 1912 for officielt at standardisere listen af amerikanske fødselssten. Denne liste skulle kombinere en række forskellige skikke, som havde udviklet sig gennem tiden. Samtidig skulle man sikre sig, at de valgte sten var praktiske for amerikanske guldsmede at både producere og sælge. Listen er siden sin oprindelse blevet modificeret på forskellig vis med tilføjelser af nye sten. Smykketrenden har altså sin oprindelse i det første århundrede, og USA var kickstarteren til den trend, vi ser i dag.

Find din fødselssten

Smykker med fødselssten er for alle. De spirituelle, såvel som dig der bare synes, at de er flotte.

Ønsker du at hoppe med på trenden, og pifte din stil op med et personligt smykke prydet med din fødselssten, kan du finde stenen for din fødselsmåned herunder.

Januar - Granat

Er du født i januar måned, så er din fødselssten granaten. Denne ædelsten er kendt for sin røde farve, selvom den faktisk også kan findes i mange andre farver. Den har fået navnet granat, da den i sin rå form ligner en granatæblekerne. Der findes forskellige typer granat sten, men ‘pyrop granaten’ er den mest populære grundet sin klare, røde farve.

Granaten symboliserer energi, sandhed og viljestyrke. Dernæst er den et symbol for kærlighed, og symboliserer forbindelsen mellem dig og en du har kær. Granatens oprindelse associeres med myten om den græske korngudinde, Persefone, som ifølge myten var fanget i underverdenen i vintermånederne, fordi hun imod underverdenens gud, Hades, vilje spiste granatæblekerner. Du kan finde alle vores granatsmykker her.

Februar - Ametyst

Ametysten er fødselsstenen for dig som er født i februar måned. Denne ædelsten er særligt kendt for sin smukke, lilla farve, og er en af de traditionelle ædelsten. Ametysten er en krystallisk ædelsten, og er en variation af kvarts, i farver der rækker fra en bleg syrenlilla til en dyb rødlig lilla. Gennem forskellige myter associeres ametysten med den græske gud Dionysos, gud af vin og ekstase. Derudover repræsenterer ametysten både fred og sindsro, og hjælper efter sigende sindet med at flyde frit og være i ro og klarhed. Personer født i februar måned har ofte travlt med at tage sig af andre, samtidig med at skulle nå egne mål. Ametysten kan derfor fungere som en god påmindelse om at tage den med ro en gang imellem. Find vores ametystsmykker her.

Marts - Akvamarin

Er du født i marts måned, er din fødselssten den smukke akvamarin, som udstråler rolig energi fra havet. Akvamarin er en blågrøn ædelsten fra beryl-familien. Meget af symbolikken bag akvamarinen stammer fra antikkens søfolk, da grækere og romere i oldtiden troede, at akvamarinen kunne beskytte deres sømænd. Ædelstenen blev båret som talisman rundt om halsen, og nogle gange blev de kastet i vandet som ofring til havguden Poseidon. Akvamarinen associeres med klarhed, sindsro og harmoni, og som den første af forårets fødselssten repræsenterer den genfødsel og transformation. Krystaleksperter mener også, at denne smukke ædelsten af havet lader os tilgå vores dybeste visdom, hvilket giver os kræfterne til at forblive tro mod vores værdier, udtrykke følelser og kommunikere åbent med andre fra hjertet. Du kan finde vores akvamarinsmykker her.

roset ring

April - Diamant

Er du født i april måned, er din fødselssten den mest eftertragtede ædelsten – diamanten. Med et navn afledt af det græske ord ‘adamas’, som betyder uovervindelig, symboliserer diamanter både affektion, styrke og uendelig kærlighed. Der findes mange antikke teorier om diamantens magiske kræfter, herunder at diamanter blev skabt af lynnedslag, eller af tårer fra Gud. Diamanter har længe været betragtet som en ædelsten med helende kræfter, der kan booste energi, intellektualitet og fjerne toksiner fra kroppen. Diamanten er dømt som kongen af alle fødselssten, og er en af de hårdeste ædelsten med en hårdhed på 10 ud af 10 på Mohs’ skala. Dertil tilskrives aprilbabyer egenskaber som stædighed, viljestyrke og handlekraftighed. Er du født i april er det derfor oplagt, at du anskaffer dig en smuk diamant til smykkekollektionen. Find alle vores diamantsmykker her.

Maj - Smaragd

Ædelstenen for konger, Smaragden, tilhører dig som er født i maj måned. Kendt for sin smukke grønne farve, er smaragden en betagende smuk ædelsten. Ligesom akvamarinen, er smaragden en del af berylfamilien, og betragtes som en af de fire store ædelsten sammen med diamanter, rubiner og safirer. I antikken blev smaragden betragtet som et symbol for fertilitet og udødelighed, og associeres med den græske gudinde for kærlighed, Afrodite. En myte fortæller, at man var i stand til at se ind i fremtiden, hvis man lagde en smaragd under tungen – vi foretrækker nu at bære dem som smykke! Du kan finde alle vores smaragdsmykker her.

Juni – Perle, Månesten og Alexandrit

Er du født i juni måned, har du ikke blot én, men hele tre forskellige fødselssten. Perlen, månestenen og alexandritten. De har alle fælles egenskaber, men har også sine forskelligheder, så du kan vælge lige præcis den sten der passer til dig og din unikke personlighed.

Perlen – havets juvel

Perlen kaldes ‘havets juvel’, og ikke uden grund. De smukke, organiske sten pryder efterhånden mange smykker, og er en tidløs smykketrend. Perlen har længe været et symbol for uskyld, renhed og kyskhed, og associeres også med tillid og venskab. Ifølge græsk mytologi var perler – ligesom mange andre mener om diamanter - tårer fra Gud. Find vores perlesmykker her.

Månestenen

Månestenen er en del af ortoklas-familien, og er kendt for sin glitrende måneskinsagtige overflade. Som navnet antyder, associeres månestenen med månen, og er også et symbol for kærlighed, fertilitet og søvn. Denne ædelsten betragtes derfor som værende et godt hjælpemiddel mod søvnproblemer. Grundet stenens association med månen menes det, at personer født i juni har særligt skarpe instinkter, og derfor bør lytte til deres intuition. Du kan finde alle vores månestenssmykker her.

Alexandritten – smaragd om dagen, rubin om natten

Alexandritten er en del af chrysoberyl-familien, og er særlig kendt for sit bemærkelsesværdige farveskift – grøn i sollys og rød i kunstigt lys. Denne ædelsten symboliserer held, velstand og intellekt, og repræsenterer balancen mellem det fysiske og spirituelle. Den kan derfor bringe dig i balance med hvem du er.

doubledouble

 

Juli - Rubin

Er du født i juli måned, er rubinen din fødselssten. Rubinen er en del af korund-familien, og er af de mest populære, traditionelle og kostbare ædelsten. Den er kendetegnet ved sin altid kraftige, røde farve. Mange kulturer anser rubinen som en ædelsten for konger, og rubinen har længe været associeret med magt og velstand. Derudover er den et symbol for kærlighed og lidenskab. Engang troede man, at hvis man bar rubinen på venstre side af kroppen, ville man være garanteret et fredfyldt liv. Man antog, at alle rubinarter havde lignende egenskaber, og udover deres beskyttende kræfter, hjalp de efter sigende med at kontrollere onde tanker og vrede. Find alle vores rubinsmykker her.

August - Peridot

Peridot er fødselsstenen for dem født i august måned. Den betagende, grønne ædelsten formes dybt inde i jorden, og kommer til overfladen gennem vulkanudbrud. Ifølge en oldgammel legende, repræsenterede de grønne peridot krystaller tårerne af Pele, den hawaiianske vulkangudinde. Peridot symboliserer harmoni, sundhed og sindsro. Kendt som medfølelsens ædelsten kan peridotten dulme vrede og beskytte mod mareridt. Du kan finde alle vores peridotsmykker her.

September - Safir

Er du født i september måned, er safiren din fødselssten. Denne ædelsten er ligesom rubinen en del af korund-familien, og er kendt for sin smukke, dybblå farve, selv om den kommer i alle regnbuens farver med undtagelsen af rød. Safiren symboliserer tro og renhed, og betragtes som den mest spirituelle af alle ædelsten. I græsk mytologi associeres safiren med den græske Gud Apollo, og ved oraklet i Delphi bar man ofte safirer grundet deres forbindelse til den spirituelle verden. Find vores safirsmykker her.

safir ring

Oktober – Lyserød turmalin

For dig der er født i oktober måned, er fødselsstenen den lyserøde turmalin, som har erstattet opalen. Lyserød turmalin har længe været associeret med visdom, venskab og ubetinget kærlighed. Efter sigende kan denne ædelsten hjælpe med at berolige dine følelser i hårde tider, og dulme angst. Som et symbol på kærlighed, er denne ædelsten også en perfekt romantisk gave til en du holder af! Du kan finde alle vores smukke lyserød turmalin smykker her.

November - Topas

Er du født i november måned, er din fødselssten en topas. Denne ædelsten fås i adskillige farver, men er bedst kendt for sin skinnende, gule farve. Før det 20. århundrede blev alle gule, brune og orange ædelsten kaldt topaser, men i dag er topasen mere specifikt defineret - både kemisk og fysisk. Topas har længe været associeret med velstand, men ædelstenens symbolik dækker også over sundhed, kærlighed og astrologi. Der er mange teorier om topasens helende egenskaber, som eksempelvis at den beskytter mod mørk magi, mareridt og uheld. Find vores topassmykker her.

December – Blå topas, tanzanit og turkis

Er du et december barn, har du hele tre fødselssten at vælge imellem – alle inden for det blå farvespektrum. Blå topas, tanzanit og turkis. Den blå topas er en ædelsten, som symboliserer mange ting; kærlighed, klarhed, sindsro, harmoni, troskab og meget mere. Den blå topas har sit navn enten fra det græske ord topazion, som betyder ild, eller den ægyptiske ø, Topazos. Oldtidens grækere mente, at den blå topas havde afkølende egenskaber, mens ægypterne mente, at den kunne opretholde fred og velstand. Du kan finde alle vores smykker med blå topas her.

Turkis er en sjælden og eftertragtet sten, som kun findes få steder på jorden. Tidlige indfødte amerikanere associerede den med himlens Gud og tillagde derfor stenen stor betydning. De brugte turkis for at kanalisere helende energier fra kosmosset. I det antikke Grækenland blev turkis båret af kvinder for at symbolisere deres renhed. Over alt i verden finder man oldgamle traditioner og skikke forbundet med turkisen, men i moderne tider associeres ædelstenen med visdom, sindsro og beskyttelse. Find vores turkissmykker her.

Vi håber, at du har nydt at læse vores guide til at finde din fødselssten, og at du er blevet lidt klogere på symbolikken og historien bag fødselssten.

Mest stillede spørgsmål om fødselssten

Hvad er min stjernetegnssten?

Vandmand: Ametyst, fluorit, bjergkrystal, labradorit, sodalit, turmalin

Fisk: Ametyst, fluorit, labdradorit, sodalit, turmalin 

Vædder: Ametyst, bjergkrystal, turmalin

Tyr: Bjergkrystal, jaspis, rosakvarts, tigerøje, turmalin

Tvilling: Ametyst, bjergkrystal, tigerøje, turmalin

Krebs: Jaspis, rosakvarts

Løve: Bjergkrystal, jaspis, labradorit, sodalit, tigerøje, turmalin

Jomfru: Ametyst, fluorit, jaspis, rosakvarts, sodalit, tigerøje

Vægt: Ametyst, bjergkrystal, jaspis, rosakvarts, turmalin

Skorpion: Ametyst, jaspis, labradorit, sodalit, tigerøje, turmalin

Skytte: Fluorit, labradorit, sodalit, turmalin

Stenbuk: Bjergkrystal, fluorit, jaspis, labradorit, rosakvarts, tigerøje, turmalin

Tjek seneste indlæg!